Despre noi

Asociația Club Sportiv Riposta este primul club de scrimă privat din România, înființat în anul 2008, ce numără aproximativ 70 de membri în prezent și care dispune de cea mai nouă sală de antrenament din țară.

Mișcare

C.S. Riposta s-a născut din dragostea de sport, de mișcare, a doi oameni: Constantin Sandu și Lucian Dina. Sportivi de performanță, ei au început, încă din timpul activității, să le explice mișcările din scrimă unor amatori care doreau să practice de plăcere acest sport.

“Totul a început cu o sabie”, își amintește Sandu. “Era în anul 2001, tocmai câștigasem Cupa Campionilor și o vecină m-a rugat să-i dau unul din obiectele mele pentru primul site de vânzări online din România. I-am oferit una din sabiile mele.” Sabia a fost cumpărată de un domn care, după ceva vreme, s-a prezentat la cei doi prieteni pentru niște lecții de scrimă.

Celor doi le-a plăcut activitatea de mentorat, dar, fiind membri în lotul național, nu o puteau face nici regulat, nici extensiv. Au continuat însă, în măsura în care le-o permitea timpul, făcând cunoscute publicului noblețea, eleganța și beneficiile practicării acestui sport.

Comunitate

Comunitatea noastră de adulți amatori a crescut treptat pe parcursul următorilor ani.

În anul 2007, la un concurs de scrimă din Amsterdam, Constantin și Lucian au invitat câțiva membri și le-au propus să tragă împreună la echipe. Și au reușit să urce pe podium! A fost scânteia care a declanșat totul. Amatorii le-au propus să creeze un club în care să crească viitori sportivi de performanță.

Așa a luat ființă Asociația, iar un an mai târziu, Clubul Sportiv, unul care a avut ca motto cuvintele prof. C. Drăgan, ”Mişcarea reprezintă o cerinţă vitală a fiinţei umane, întocmai ca şi factorii naturali de mediu: apă, aer, soare”.

Comunitatea a crescut și mai mult în fiecare an. A început cu 6 copii, împreună cu părinții lor și a ajuns la 70 de membri, cu aproape 2000 de prieteni și urmăritori ai paginii de Facebook a clubului. Este o comunitate solidă, remarcată la nivel național și internațional.

Membrii activi din comunitate sunt și partenerii și sponsorii, fără ajutorul cărora zecile de cantonamente, competițiile organizate și activitățile extra-sportive desfășurate de-a lungul anilor nu ar fi fost posibile.

Performanță

Țelul oricărui club sportiv este să obțină performanțe. În cei 14 ani de activitate am câștigat peste 300 de medalii cu copiii, cadeții, juniorii și seniorii noștri. Am început cu medalii naționale, iar în ultimii ani au apărut și cele la competiții continentale și mondiale. Visul cel mare, care suntem convinși că se va realiza într-o zi, este ca unul din copiii crescuți la clubul nostru să urce pe podiumul de premiere la Jocurile Olimpice.

O altă performanță cu care ne mândrim este organizarea, din anul 2009, a Riposta Cup. Am început cu Riposta Cup Kids, au urmat apoi Riposta Cup U17 (din 2020 inclusă în Circuitul European de Cadeți, care a înregistrat peste 400 de concurenți din 22 de țări în 2022) și Sabre Circuit, un turneu de scrimă alcătuit din 3 competiții desfășurate în România, Grecia și Bulgaria, care se încheie cu un Masters dedicat celor mai buni performeri. Creăm, astfel, emoția campionatelor mari de la vârste mici.

Tot o performanță considerăm că este și amenajarea propriei săli de antrenament a clubului, din două hale destinate construirii de matrițe pentru tipar, începută în noiembrie 2020 și inaugurată în martie 2021, în incinta Casei Presei Libere, unde am beneficiat de o deschidere extraordinară pentru proiect. Spațiul are 450 metri pătrați, două săli de antrenament dotate cu 7 planșe de scrimă complet echipate, o zonă de pregătire fizică dotată cu aparatură performantă, vestiare, dușuri, spații de depozitare, birou.